Duminica este si ziua lor!

Maria Luisa Iancu are aproape 3 ani. E lumina ochilor parintilor ei. Pentru ei, micuta este cel mai frumos, cuminte, destept si NORMAL copil din lume. S-a nascut pe 30 noiembrie 2005 in urma unei sarcini destul de dificile (de la 22 de saptamani casuta ei a avut prea putin lichid amniotic) si a unei nasteri naturale. Mai tarziu, mamica ei, Mirela, a aflat ca ar fi trebuit sa nasca prin cezariana (din cauza insertiei gresite a placentei) si Maria ar fi fost bine. “Sarcina mi-a fost urmarita de o doamna doctor “deosebita” (n.m. – ghilimelele ii apartin Mirelei) care nici macar nu si-a dat seama ca Maria a avut cordonul ombilical in jurul gatului ca sa nu mai vorbim despre faptul ca atunci cand am sunat-o de la ora 5 dimineata pana pe la 8(avea telefonul inchis) mi-a zis ca daca salvarea ce o chemasem m-a adus la cealalta maternitate sa raman acolo si a inchis. Precizez ca in Iasi sunt doua maternitati si eu am avut nenorocul sa ajung la cea la care nu lucra “doamna doctor”. Chiar si acolo am cerut o cezariana de urgenta, dar medicul care era de garda trebuia sa plece iar celalat nu era venit asa ca…. de fapt eram intr-un spital din romania si asta spune tot”, povesteste Mirela.

Maria a venit pe lume la 10:35, dar nu a plans si a fost luata imediat si resuscitata. Datorita grijei medicului neonatolog Meda Stavarache (un OM deosebit, cum o numeste Mirela), Maria a avut o sansa. In urma suferintei de la nastere a ramas cu strabism convergent la ambii ochi, tetrapareza flasco-spastica si sindrom cerebelos. Au plecat de la maternitate dupa 12 zile, cand fetita putea sa suga fara sa oboseasca. Medicul le-a explicat parintilor ca Maria va evolua mai incet fata de ceilalti copii, dar probabil ca sa nu ii sperie, nu le-a spus cat de incet.

“In maternitate, la 24 si apoi la 48 de ore de viata, Maria a facut convulsii si de aceea i s-a administrat fenobarbital. Ni s-a indicat sa mergem cu ea la neurolog, la cardiolog (avea suflu sistolic) si mai tarziu la oftalmolog. Singurul neurolog din Iasi este o doamna doctor care nici sa vorbesca civilizat cu parintii nu stie. La indicatiile ei, i-am dat Mariei Fenobarbital din ce in ce mai mult, pana pe la 8 luni, cand am consultat un neurolog de adulti care ne-a indicat sa intrerupem tratamentul. Intebasem nerologul pediatru si despre recuperare, dar ea ne-a spus ca Maria e prea mica ca sa facem. Noi insa am facut fara sa stie ea, de la 5 luni, la sectia de balneologie a spiatalului de pediatrie. Maria si-a tinut capusorul la 8 luni. Cand avea 1 an si 3 luni am plecat la o clinica de neuropsihiatrie din Targu Mures. Acolo am aflat mai multe despre boala ei si acolo am inceput intr-adevar recuperarea. Am primit tratament neuroroborant (cerebrolysin, tanakan, encefabol, tonotil-n, acifol, vitamina b12 si b6, carnil) la care s-a asociat un tip de gimnastica medicala numit voita si ionizari”, spune Mirela.

In urma acestui tratament Maria a inceput sa stea in sezut. De la Targu Mures parintii au fost indrumati la Baile 1 Mai, de langa Oradea, pentru recuperare mai complexa. De atunci merg cand la 1 Mai, cand la Targu Mures o data la 3 luni. Acum Maria sta bine in fund si merge de-a busilea. Din pacate inca nu vorbeste –  spune doar “mama”, “aia”, “aici” si alte cateva sunete pe care parintii nu le pot intelege.

De la alti parinti care au copii cu aceeasi boala, Mirela si sotul ei au aflat ca in Ucraina, la Clinica Internationala de Recuperare se obtin rezultate foarte bune pentru astfel de cazuri. Insa din indemnizatiade insotitor a Mirelei si din salariul sotului ei nu pot strange suma necesara plecarii. 

“Sigur nu va fi vorba doar de o singura plecare, dar asta vom afla abia dupa ce ajungem prima data acolo. Noi am vrea sa o vedem pe Maria mergend chiar si dupa prima zi de tratament, dar suntem constienti ca asta nu se poate. Insa suntem parinti si vom face tot ce vom putea ca ingerul nostru sa “zboare” .

O perioada de recuperare de aproximativ doua saptamani in Ucraina ii costa pe parintii Mariei 3.000 de euro. Daca vreti si puteti sa ii ajutati sa isi vada copilul sanatos, puteti face o donatie, cat de mica, intr-unul dintre conturile deschise la BRD, sucursala Iasi, pe numele mamei – Mirela Luiza Iancu:

RON – RO39 BRDE 240SV 8788 7002 400

EURO – RO63 BRDE 240SV 9749 2432 400

Familia Iancu poate fi contactata la numarul de telefon 0741.108.174

Daruiti si dati mai departe!

 

Povestea lui Mihaita a aparut si in Jurnalul National. In urma articolului, in contul baietelului s-au strans banutii pentru inca o luna de terapie. Luna s-a incheiat, iar baietelul s-a trezit din nou in imposibilitatea deplasarii la Barlad. Sa nu uitam de Mihaita! E un copil cu o vointa de fier. Un copil care vrea sa revina in lumea noastra. Un copil care vrea sa inteleaga tot ceea ce se intampla in jurul lui. Si care acum asteapta o mana intinsa, de la noi.

Mihaita este din Buhusi si a fost diagnosticat la varsta de un an cu autism. Traieste într-o lume a lui, în care vocea mamei nu se distinge de zgomotul unei maşini, iar un zâmbet este perceput la fel ca o încruntare. O lume inchisa, in care nimeni nu poate patrunde si pe care putini o inteleg.Mihaita poate fi readus in lumea noastra. Prin terapia ABA. Mihaela, mama lui, a reusit sa obtina cu greu un loc pentru el in programul fundatiei Cristi’s Outreach din Barlad. Din noiembrie anul trecut, mama si baietelul au fost nevoiti sa se mute la Barlad. Au stat cu chirie, pentru ca fundatia nu dispune de spatii de cazare. Dar baniii pe care ii stransesera s-au terminat si ei risca sa nu mai aiba unde sta.

“Mihaita a facut progrese, a inceput sa spuna cuvinte, este mai atent, sta in scaunel si se ridica doar cand i se spune, face puzzle, deci suntem pe drumul cel bun. Din pacate, daca nu gasim un ajutor, vom fi nevoiti sa ne intoarcem acasa”, imi spune Mihaela. Incetarea terapiei ar insemna o pierdere imensa si un mare pas inapoi pentru baietel.

Daca sunteti din Barlad sau aveti cunostinte acolo, care i-ar putea gazdui gratuit sau la un pret modic pe Mihaela si pe Mihaita contactati-o pe Mihaela Badita la numarul 0743.363.706.

Daca vreti sa faceti o donatie pentru ca baietelul sa isi poata continua terapia, puteti depune bani in contul deschis la BCR pe numele mamei – Badita Mihaela

COD IBAN: RO 69 RNCB 0502 0511 0702 0001

Mai multe despre autism si despre cum se aplica terapia ABA in Romania gasiti aici.

Advertisements

2 Responses to “Duminica este si ziua lor!”

  1. isabellelorelai Says:

    La mulţi ani, tuturor copiilor!
    http://isabellelorelai.wordpress.com/2008/06/01/1-iunie-ziua-tuturor-copiilor-fara-deosebire

  2. isabellelorelai Says:

    Am furat melodia. Este minunată. Mulţumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: